Nemzetközi együttműködések

Erasmus + : Good Start to School

A projekt hivatalos honlapja: http://www.goodstarttoschool.eu/hu/gss-projekt-c%C3%A9ljai

Óvodánk részt vesz a Good Start to School (projektszám: 2015-1-CZ01-KA201-013947) megnevezésű nemzetközi európai projektben. Ez az Erasmus+ keretében létrehozott együttműködés három országot foglal magába: a Cseh Köztársaságot, Magyarországot és Szlovákiát.

A projekt fő célja, hogy emelje az iskola előtti nevelés színvonalát. Ezt elsősorban az óvoda, az iskola és a család közötti kommunikáció javításával, valamint az óvodából az iskolába való átmenet megkönnyítésével próbálja elérni. Ahogy a projekt címe is elárulja, a gyermekek számára a lehető legjobb iskolakezdést szeretné biztosítani.

A projekt partnerei a Raabe Kiadó leányvállalatai Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában, a brnói Masaryk Egyetem, valamint minden említett országban olyan óvodák és általános iskolák, amelyek részt vesznek a főbb kiadványok kifejlesztésben és azok tesztelésében. Nevezetesen, a Maršovicei Óvoda, a prágai Négylevelű Lóhere Óvoda, a Pilsen-Bozskovi Óvoda és Általános Iskola, a pozsonyi Comenius Óvoda és Általános Iskola valamint óvodánk, a budapesti Fasori Kicsinyek Óvodája.

A projekt során a következő kiadványok készültek el:

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ ÓVODAPEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE, amely bemutatja, hogy hogyan szerezzünk információt a gyermekekről, ismerteti a pedagógiai diagnosztika módszereit és eszközeit. Mindezeket a projektben részt vevők gyakorlati példái támasztják alá.

KÉZIKÖNYV SZÜLŐKNEK, amely útmutatást nyújt a gyermekek fejlődésének értékeléséhez és az óvodával folytatott kommunikációhoz. Tanácsot ad a szülőknek ahhoz, hogyan küzdjenek meg a beszoktatási időszak nehézségeivel, saját kétségeikkel, hogyan kommunikáljanak az óvodapedagógusokkal.

A PREDICT diagnosztikai eszköz, amely nem más, mint egy – a gyermekek óvodai fejlődésének nyomon követésére szolgáló – jól kidolgozott adatlapgyűjtemény. A PREDICT segítségével az óvodában folyamatosan számon tarthatjuk a gyermekek fejlődését, fő kompetenciáit, beleértve az iskolaérettségi állapotukat mutató részeredményeket is.

eTwinning

Az eTwinning program célja, hogy egymással együttműködő európai oktatási intézmények olyan hálózatot alakítsanak ki, ahol a pedagógusok és diákjaik hatékonyan dolgozhatnak együtt.

Ez a célkitűzés összhangban áll az Európai Unió oktatási irányelveivel, melyek célja az oktatás valamennyi szintjén előmozdítani az európai országok közötti együttműködést és közös tanulást. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy az oktatási rendszerek fenntartása és struktúrája nemzeti fennhatóság alatt maradjon.

A program alapjául szolgáló elképzelés az volt, hogy az IKT eszközök által kínált egyre több lehetőséget kihasználva lehetőséget kapjanak az oktatás szereplői arra, hogy táguljon látókörük és akár a tanterem elhagyása nélkül ismerhessék meg Európát.

A ma már az Európai Unió oktatási programjának, a Comenius programnak részeként működő eTwinning kétségtelenül túlszárnyalt minden előzetes várakozást a résztvevők számát illetően.

Bővebb információ: www.etwinning.net

Barkóczi Mariann eTwinning Nagykövet